Źródła białka

Share Button

W karmach ZiwiPeak źródłem białka zwierzęcego są 3 różne gatunki mięsa: dziczyzna, jagnięcina i ryba.

JAGNIĘCINA


Nasza jagnięcina pochodzi z „prawdziwych” jagniąt tj. młodych owiec przed ukończeniem 12 m-ca życia, którym jeszcze nie wyrosły stałe siekacze. Czyste mięso jagnięce oraz narządy wewnętrzne młodych jagniąt, podane we właściwych ilościach i idealnych proporcjach, uznawane są powszechnie w weterynarii za hipoalergiczne i stanowią ponadto doskonałe źródło niezbędnych aminokwasów.
Jagnięcina w karmie suchej ZiwiPeak jest w procesie produkcyjnym suszona strumieniem powietrza a nie wyciskana w warunkach wysokich temperatur i ciśnienia. Ten łagodny proces pozwala zachować jakość niezbędnych aminokwasów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w składzie surowcowym.

Dzięki tej unikalnej technice produkcji, mięso i cenne podroby jagnięce (wątroba, płuca, serca, nerki, żołądki)  w karmach ZiwiPeak zawierają niską ilość popiołu, co pozwala uniknąć nienaturalnego obciążania narządów wewnętrznych kotów i psów.

Jagniętom hodowanym na naszych farmach nie podaje się ani antybiotyków ani hormonów. Wszystkie jagnięta badane są przed i po uboju przez lekarza weterynarii, który dopuszcza mięso do spożycia przez ludzi.

DZICZYZNA


Dziczyzna uznawana jest za doskonałe, odżywcze i hypoalergiczne źródło wysokiej jakości białka. ZiwiPeak wykorzystuje różne partie mięśni jeleni (mięśnie poprzecznie prążkowane) oraz niezbędne do pełnowartościowej diety –  serce, wątroba, płukany żołądek, nerki.

Wykorzystanie różnych składników pochodzenia zwierzęcego z ich zróżnicowanymi histologicznie warstwami (miąższową, ścienną) równoważy i przede wszystkim wzbogaca substancje budulcowe oferowane w karmie ZiwiPeak, odpowiadając tym samym składowi naturalnej, biologicznie odpowiedniej diety.

Naturalnie występujące GAG – glikozoaminoglikany (z tkanki łącznej), węglowodany, niezbędne aminokwasy i kwasy tłuszczowe, witaminy oraz enzymy przyczyniają się do idealnego dobrostanu zwierząt karmionych produktami ZiwiPeak. Łagodny proces produkcji karm ZiwiPeak chroni strukturę naturalnych substancji budulcowych. Ta cenna interakcja pomiędzy unikalnymi źródłami surowców i metodami przetwarzania, gwarantuje że zwierzęta otrzymają wszystko to, co najlepsze w naturze.

Nasza dziczyzna pochodzi ze zwierząt hodowlanych (jeleniowate) i podobnie jak jagnięcina przechodzi badanie weterynaryjne przed i po uboju, zanim zostanie zaklasyfikowana jako dopuszczona do spożycia przez ludzi. Mięso naszych zwierząt hodowlanych nie zawiera antybiotyków i hormonów.

MIRUNA


Mięso rybie i olej rybny wykorzystywany w ZiwiPeak pochodzi z miruny (Macruronus Novaezaelandia).
Chuda ryba jaką jest miruna uznawana jest za doskonałe nowe źródło białka, dodatkowo o właściwościach hipoalergicznych. Jest również wspaniałym źródłem niacyny i witaminy B12. Do produkcji karm ZiwiPeak wykorzystujemy całą mirunę. Cała ryba to nie tylko cenne porcje mięsne, ale także inne składniki odżywcze – w tym naturalne węglowodany, witaminy i minerały, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, GAG w naturalnym stanie i proporcjach. Unikalna technologia przetwarzania stosowana przez ZiwiPeak pomaga w zachowaniu tych wartości odżywczych w produkcie końcowym.

Jednym z głównych powodów wybrania miruny – jest także wysoka zawartość długołańcuchowych (C-20, C-22) kwasów tłuszczowych: EPA i DHA, znanych ze swoich bezpośrednich właściwości przeciwzapalnych oraz korzystnego wpływu na regulację mechanizmu odpowiedzi immunologicznej.

Rada Zarządzania Zasobami Morskimi MSC (Marine Stewardship Council) w roku 2001 przyznała połowom miruny w wodach Nowej Zelandii certyfikat zrównoważonego i ekologicznego rybołówstwa. Od lat stosuje się tu kodeks postępowania pozwalający na unikanie przypadkowych połowów innych gatunków.

JAKOŚĆ BIAŁKA ZWIERZĘCEGO


Produkty z dziczyzny i jagnięciny pochodzą ze zwierząt hodowanych w Nowej Zelandii, których ubojem i przetwarzaniem zajmują się zakłady posiadające licencję eksportową, a najwyższej jakości mięsa stanowiące składnik karm ZiwiPeak spełniają zalecenia nomy „dopuszczone  do spożycia przez ludzi”. Wszystkie surowce mięsne z licencjonowanych przetwórni transportowane są wprost do naszych specjalistycznych zakładów produkcyjnych w Nowej Zelandii i tam przetwarzane. Dzięki temu, że zarówno hodowla zwierząt, ich ubój oraz przetwórstwo mięsa odbywa się pod naszą pełną kontrolą możemy zagwarantować najwyższą jakość i bezpieczeństwo naszych produktów.

Więcej o składnikach: Pochodzenie    Inne cenne składniki